On Binlerce Konutzede Çözüm Bekliyor

Türkiye’de on binlerce konutzede evlerine kavuşmanın hayalini kuruyor. Fethullahçı Terör Örgütü (FETÖ) soruşturmasının inşaat şirketlerine kadar uzanması, iflas edenler, dolandırıcılıkla suçlananlar olmak üzere farklı sebepler büyük mağduriyetler yarattı. Fi Yapı, Dumankaya, Kavuklar İnşaat, Uğur İnşaat, Ukra İnşaat, Bulut İnşaat, Makrom İnşaat, Osmanlı İnşaat ve Uluhan Grup gibi çok sayıda şirket projelerini tamamlayamadı. Tüm birikimlerini bu şirketlere yatıran vatandaşların hayalleri yarım kalırken, başlattıkları hukuku mücadelesinden çözüm bekliyorlar.

Şantiyede zoraki yaşam

UZUN yıllardır tamamlanamayan projelerle gündeme gelen Fi Yapı’ya Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) yetkilileri kayyum olarak atanmıştı. Firma 5 bin 500 konutzede yarattı. Esenyurt bölgesinde yer alan Fi Tower projesi ziyaret ettik. Siteye girerken ağır kokular dikkat çekiyor. İçerisinde gezince ise projede can güvenliğini tehdit eden noktalar göze çarpıyor. Açık elektrik panoları, kapatılmayan asansör boşlukları proje sakinlerini tedirgin ediyor. Markalı konut denilen projede havuz dahi doldurulmamış, dış kapılar takılmamış. Projeden ev sahibi olan iki vatandaş ise yaşadıklarını söyle anlatıyor, “1755 dairelik bir proje burası. Yaklaşık 1000 evde oturan var. Başka şansı olmayan vatandaş geldi, natamam verilen evin içini yaptı ve yerleşti. 25 katlı bloklarda hidrofor yok, su üst katlara gündüz gitmiyor, gece de az akıyor. Asansörler arızalı insanlar 20 kat yürüyor. Bir de bu proje için belediye lüks konut vergisi alıyor.” Fi Yapı’nın yarım kalan bir diğer projede Fi Side. 3 bin 380 konutluk projede blokların bir kısmı yükselse de henüz teslimat yok. Fi Yapı Mağdurları Platformu Başkanı Ömer Arıca ve projede ev alan vatandaşlar, “Aileler yıkıldı, eşler boşandı, intihar girişiminde bulunanlar oldu. Yıllardır mücadele ediyoruz ama hala bir gelişme yok” dedi.

10 aydır tek çivi çakılmadı

KONUTLARINI teslim alamayanlar Esenyurt bölgesi ile sınırlı değil. İstanbul’un hatta ülkenin birçok noktasında benzer sorunlar yaşanıyor. FETÖ operasyonu kapmasında Anadolu Sulh Ceza Hakimliği’nin kararıyla Dumankaya ailesine bağlı şirketlere TMSF yetkililerinin kayyım olarak atanmasına karar verilmişti. Kayyum atanmasının üzerinden 10 ay geçti. Şirketin 5 konut projesinde çalışmalar durdu. Aileleriyle birlikte 10 bin kişi evlerin teslim edilmesini ve tapuların alınmasını bekliyor. Sürece TMSF’nin dahil olmasından memnun olduklarını belirten daire sahipleri, “10 ay önce kayyum atanınca mutlu olduk, arkamızda devlet var bu sorun çözüme kavuşur dedik. Ancak 10 ayda çivi çakılmadı.

Defalarca görüştük, dilekçe verdik. Ama bize projelerin ne zaman başlayacağını söyleyen yok. Bu belirsizlik süreci yüzünden yüzlerce kişi uykusuz geceler yaşıyor. Yeni ev umuduyla yatırım yapan vatandaşlar hem kredi ödüyor, hem de kira. Evini satıp peşinat yapalar teslim tarihi geçtiği halde evini alamıyor, teslim aldığı dairenin tapusunu alamayan var. Sancaktepe’de henüz inşaat seviyesi yüzde 8’de olan proje var. Bizim isteğimiz süreçle ilgili sağlıklı bilgi almak. Biz sözleşmeyi fesih edip çıkamıyoruz, evi de teslim alamıyoruz. Arada kaldık. Üstelik biz kendimizi konutzede değil ‘terörzede’ olarak görüyoruz. Finansman sorunu olan, sokak arası müteahhitten ev almadık. Bir dönem ülkenin önde gelen konut üretici olan bir firmaya güvendik. Üstelik ev alanların çoğu orta gelirli vatandaş. Bu sorunun çözümü için devletten destek bekliyoruz” dedi.

Davalar sürüyor

MAĞDURLARIN avukatı Orhan Boran ise Esenyurt bölgesindeki mağduriyetler için şunları söyledi: “Fi Yapı için TMSF ile uzlaşma çalışmaları sürüyor. Bulut İnşaat ise en umutsuz durum. Filen açık bir şirket ama üzerinde hiçbir mal varlığı yok. Şirketin sahibi hakkında yakalama kararı var. Makrom İnşaat evleri vatandaşa sattı, sonra projeyi arsa sahibine devretti. Ev alan vatandaş ortada kaldı. Arsa sahibi de arsayı başkasının üstüne geçirdi. Danışıklı işlem davası açtık. Tutuksuz yargılanma sürüyor. Acunkent İnşaat da umutsuz durumlardan biri. Yüzlerce mağdur yarattı. Arsa üzerinde hacizler var ve satılması söz konusu. Ukra İnşaat ise mahkemenin atadığı kayyum kontrolünde. Bir projesini Özyurtlar İnşaat bitirmek üzere devraldı. Vatandaşların bir kısmı Ukra’nın istediği bedeli ödüyor ve muvafakatme alıp tapu bekliyor, bir kısmı da bunu kabul etmiyor. Ukra için Ağır Ceza Mahkemesi’ne açılan dolandırıcılık davası ve bireysel davalar sürüyor.” Avukat Boran, sorunların çözümü için yeni bir tüketici yasasına ihtiyaç olduğunu, inşaatlara bitirme sigortası getirilmesi gerektiğini ifade etti.

 

Daha Fazla