7 Maddede Boşanmada Manevi Tazminat
Boşanmanın eşlerle ve çocukla ilgili sonuçları vardır. Boşanmanın eşlerle ilgili mali sonuçları maddi tazminat ,manevi tazminat ve yoksulluk nafakasıdır.Bu makale içeriğinde boşanmada manevi tazminat konusu işlenecek olup, boşanmada maddi tazminat, yoksulluk nafakasına başka bir makalemizde yer geniş verilecektir.
Kanunumuzda; boşanmada manevi tazminat istemek şartlara bağlanmış olup, bu şartlar aşağıda başlıklar halinde sunulmuştur. Boşanmada yaşanan olaylar nedeniyle manevi sağlığı bozulan eş diğerinden manevi tazminat isteyebilir.
Boşanmada Manevi Tazminat Şartları
1-Boşanmada manevi tazminat isteyen kusursuz ya da daha az kusurlu olmalı ..Aksi söylemle , ağır kusurlu olan ,tam kusurlu olan , eşit kusurlu olan eş diğerinden manevi tazminat isteyemez.
2-Kendisinden tazminat istenen taraf kusurlu olmalı .
3-Zarar koşulu gerçekleşmelidir.Yani , manevi tazminat isteyen eşin , boşanma nedeniyle kişisel değerlerinin zedelenmesi gereklidir.Örneğin , evlilik içinde yaşanan olaylar tazminat talep eden eşe derin üzüntü vermeli, psikolojik buhran yaratmalı , elem vermeli, ağır utanca sürüklemeli ..Bu duyguların hepsinin bir arada olmasına gerek yoktur.Yalnızca bir duygunun varlığı dahi tazminat istemeye yeterli olabilir.
4-Nedensellik bağı gerçekleşmeli yani bu zarar boşanma nedenine bağlı olarak gerçekleşmeli yani başka bir nedenle şayet bu manevi çöküş boşanmaya konu edilen olay ya da olaylara bağlı değilse tazminat talep edilemez.
5-Hukuka aykırılık koşulu bulunmalıdır. Yani, zarar kendisinden tazminat talep edilen kişinin hukuka , ahlaka , örf ve adete aykırı bir davranışı sonucu gerçekleşmelidir. Hukuka aykırılık oluşmazsa verilmez. Örneğin barışma, af, hoşgörü, salt boşanma, dava sırasındaki savunmalara dayalı tazminat verilmez.
Boşanmanın eki olan manevi tazminat talepleri harca tabi değildir.Ancak boşanmanın eki olmayan bağımsız bir manevi tazminat davası ise aile mahkemesinin görevi değildir. Asliye hukuk mahkemesinde açılması gereken dava harca bağlıdır.
6-Manevi tazminat verilmesi için mutlaka talep eden eşin mahkemeye verdiği dilekçesinde talep olmalıdır yani istem olmadan tazminat değerlendirilmez. İstek belirli olmalı yani parasal olarak somut bir talep yazmalı.
7-Dava mutlaka boşanma ile sona ermelidir. Yani, hakim boşanma davasında reddetmişse, tazminat da verilemez.
ACİL AVUKAT DESTEĞİ İÇİN BİZE ULAŞIN!
Boran&Üner Hukuk Bürosu, İstanbul Avukat, Gayrimenkul Avukatı, İstanbul Boşanma Avukatı arayanların ilk tercihi olup, hukukun tüm dallarında sizlere en kaliteli hizmeti sunmaya devam etmekteyiz. Eğer sizinde hukuki danışmanlığa ihtiyacınız varsa, hukuk büromuzla hemen iletişime geçebilir ve yol haritanızı netleştirme konusunda destek alabilirsiniz. İstanbul’da bulunan hukuk büromuzda müvekillerimize hizmet vermekteyiz.