3 Adımda İştirak Nafakası Davası
İştirak nafakası davası; boşanma durumunda evli eşlerden çocukların velayetini alan tarafın diğer eşe çocuğun bakımı ve hayatını belirli standartlarda sürdürebilmesi adına ödenmesine hâkim tarafından tutarlardır. İştirak nafaka davası açılmasının temel amacı velayeti alan eşin çocuk bakımında desteklenmesidir. Nitekim davanın adındaki iştirak çocuğun bakımına katılma olarak düşünülmelidir.
Aile Mahkemesi’nin sorumlu olduğu bu davalarda daha önce kararı verilmiş tedbir nafakasının dönüştürülmesi de söz konusudur. Daha açık bir ifade ile boşanma sürecinde tedbir nafakası ödeyen eş; boşanma kararının kesinleşmesi ile iştirak nafakası ödemekle yükümlü kılınabilir.
Kimler İştirak Nafakası Talep Edebilir?
Boşanma davası tamamlandıktan sonra velayeti alamayan eş aleyhine çocuğun giderlerine katlanma veya katılma için hükmedilen iştirak nafakasını şu kişiler talep edebilir;
- Çocuğun velayetini alan ve fiilen çocuğa bakan eş,
- Kayyım,
- Vasi,
- Temyiz gücüne sahip çocuk
İştirak Nafakası Hesaplaması Nasıl Yapılır?
Çocuğun velayetini alamayan eş tarafından ödenecek nafaka miktarı çocuğun; yaşı ve eğitim durumuna göre belirlenirken ekonomik koşullar da dikkate alınır. Nafaka verilmesine konu olan çocuğun herhangi bir geliri varsa bu gelirler de dikkate alınır. Durumu somutlaştırmak gerekirse nafaka ödeyecek bir eşin çocuğu ilköğretim çağındaysa ödeyeceği miktar lise çağındaki çocuk için ödeyeceği miktardan çok daha fazla olacaktır.
Hâkim tarafından karar verilen nafaka miktarındaki yıllara göre değişim belirli oranlara örneğin döviz kuru, TEFE/TÜFE’ye bağlanabilir. Bu tarz bir hüküm verilmemişse nafaka uyarlaması ile nafaka miktarında değişiklikler talep edilebilir.
İştirak Nafakası Ödenmemesi Durumunda Ne Olur?
Boşanma sonrasında hükmedilen nafaka bazen ödenmeyebilmektedir. Bu durumda eşlerden nafakayı alan taraf ne tür bir uygulama ile karşılaşacağını araştırır. Bu kapsamda iştirak nafakası ödenmemesi halinde;
- Nafaka borçlusunun menkul ve gayrimenkul kıymetlerinin satışı durumunda nafaka alacaklısı 1. sıra alacaklı rolündedir.
- Nafaka ödeyecek taraf emekli ise emekli maaşına haciz uygulanması söz konusu olur.
- Nafaka alacaklısı nafaka miktarının tamamını nafakayı ödeyecek kişinin maaşından alabilir. Bu durumda nafaka miktarı maaştan kesilerek diğer eşe ödenir.
- Nafaka borçlusunun maaşındaki önceki hacizler nafaka haczini etkilemez.
Nafaka borçlusu şartların oluşması durumunda 3 aylık tazyik hapsine dahi mahkûm bırakılabilir.
ACİL AVUKAT DESTEĞİ İÇİN BİZE ULAŞIN!
Boran&Üner Hukuk Bürosu, İstanbul Avukat, Gayrimenkul Avukatı, İstanbul Boşanma Avukatı arayanların ilk tercihi olup, hukukun tüm dallarında sizlere en kaliteli hizmeti sunmaya devam etmekteyiz. Eğer sizinde hukuki danışmanlığa ihtiyacınız varsa, hukuk büromuzla hemen iletişime geçebilir ve yol haritanızı netleştirme konusunda destek alabilirsiniz. İstanbul’da bulunan hukuk büromuzda müvekillerimize hizmet vermekteyiz.