5 Adımda Edinilmiş Mallara Katılma Rejimi
Edinilmiş Mallara Katılma Rejimi
Edinilmiş mallara katılma rejimi; 2002 yılında Medeni Kanun’da gerçekleştirilen düzenleme neticesinde evli bulunan eşlerin mal paylaşımı konusunda değişiklikler yapan uygulamadır. Getirilen yeni uygulama ile birlikte evlilik süresince edinilmiş mal vasfındaki bütün malların paylaşımında yeni koşullar ortaya konmaktadır.
Edinilmiş mallar; her eşin mal rejimi devam ederken karşılığını ödeyerek/vererek elde ettiği malvarlığı değerleri olarak tanımlanır. Edinilmiş malların Medeni Kanun’da sınırlandırılmaması ile birlikte bir takım edinilmiş mallar kanunda açıkça ifade edilmektedir. Bu anlamda edinilmiş mallar şu şekildedir;
- Eşlerin çalışarak elde ettikleri edimler – Maaş, ikramiye vs.
- SGK ve diğer sosyal yardım kurumlarınca verilen aylıklar,
- Çalışma gücü kaybı nedeniyle alınan tazminatlar,
- Kişisel gelirler,
- Edinilmiş mallar ile satın alınan değerler.
Edinilmiş Mallara Katılma Rejiminin Son Bulması
Edinilmiş mallara katılma rejiminin sona ermesi bir bakıma tasfiye olarak değerlendirilebilir. Söz konusu tasfiye durumu eşlerden birinin ölümü veya başka bir mal rejimine geçiş kararı ile ortaya çıkar. Bunun yanı sıra boşanma ve mahkeme kararı da mal rejiminin sona ermesi için yeterlidir.
Eşler arasında daha önce bir sözleşme ile edinilmiş mallar konusunda bir kısıt getirilmemiş ise edinilmiş mal olarak değerlendirilen her şey üzerinde iki eş de aynı oranda maliktir. Kişisel mallar bu kapsamda değerlendirilmez. Kişisel malların ne şekilde tanımlandığını aşağıda görebilirsiniz;
- Eşlerden birinin kişisel olarak kullandığı eşya,
- Mal rejimi başlangıcında sahip olunan, miras yoluyla veya başka bir karşılıksız kazanç ile elde edilen değerler,
- Manevi tazminatlar,
- Kişisel mal ve değerler.
Yukarıda ifade edilen kişisel mallar kapsamında bir eş malın kendine ait olduğunu ispat etmekle yükümlüdür. Malın kişisel olduğuna dair ispatın gerçekleşmediği durumlarda o mal edinilmiş mallar arasında değerlendirilir.
Edinilmiş Mallara Katılma Rejimi Davaları
Edinilmiş mallara katılma rejimi davalarında bir avukat yardımı ile haklarınızı korumanız oldukça mühimdir. Bu davalara maddi açıdan iki tarafı da ilgilendiren nitelikte olduğundan davada gözden kaçacak herhangi bir unsur ciddi kayıplara neden olabilir. Başarılı bir avukat ile edinilmiş mallara katılma rejimi davanızda istediğiniz sonucu elde edebilirsiniz.
ACİL AVUKAT DESTEĞİ İÇİN BİZE ULAŞIN!
Boran&Üner Hukuk Bürosu, İstanbul Avukat, Gayrimenkul Avukatı, İstanbul Boşanma Avukatı arayanların ilk tercihi olup, hukukun tüm dallarında sizlere en kaliteli hizmeti sunmaya devam etmekteyiz. Eğer sizinde hukuki danışmanlığa ihtiyacınız varsa, hukuk büromuzla hemen iletişime geçebilir ve yol haritanızı netleştirme konusunda destek alabilirsiniz. İstanbul’da bulunan hukuk büromuzda müvekillerimize hizmet vermekteyiz.