Akıl Hastalığı Nedeniyle Boşanma Davası (3 Adımda)
Günümüzde pek çok kişi çeşitli nedenlerden dolayı boşanma davası açabilmektedir. Bu nedenlerden bir tanesi de çiftlerden birinin akıl hastalıklarından birine sahip olmasıdır. Medeni Kanun’un 165.maddesine göre ‘Eşlerden biri akıl hastası olup da bu nedenle ortak hayat diğer eş için çekilmez bir hale gelirse hastalığın geçmesi için bir olanak bulunmadığı resmi sağlık kurulu raporu ile tespit edilmek koşulu ile eş boşanması davası açabilir’. Akıl hastalığı nedeni ile özel, boşanma ve nispi bir boşanma nedenleri arasında yer almaktadır. Bu nedenle akıl hastalıklarının dayanılmaz bir hale gelmesinin ispat edilmesi son derece önemlidir. Akıl hastalığı nedeni ile boşanma davalarının herhangi bir şekilde hak düşürücü bir süreye tabi olmadığını ifade edebilmek mümkündür. Bu doğrultuda boşanma nedeniyle akıl hastalığının meydana çıkmasından hemen sonra açılabilmektedir.
Akıl Hastalığı Nedeniyle Boşanma Davasının Şartları Nelerdir?
Kişilerin akıl hastalığı nedeni ile boşanma davası açabilmesi için çeşitli şartlara sahip olunması gerekmektedir. Söz konusu şartları aşağıdaki gibi açıklayabiliriz.
Taraflardan Birinin Evlilik Birliği Sürecinde Akıl Hastalığına Tutulması
Akıl hastalığı nedeni ile boşanma davasının açılabilmesi için ilk koşul taraflardan birinin evlilik birliği sürecinde akıl hastalığına tutulmasıdır. Söz konusu hastalığın evlilik süreci içerisinde geçirmesi zorunludur. Çünkü evlilik birliğinde önce akıl hastalığına sahip olan birinin evlenebilmesi için bu durum engeller arasında yer almaktadır.
Hastalığın Tedavisinin Mümkün Olmaması
Akıl hastalığı nedeni ile boşanma davası açılmasının bir diğer koşulu ise hastalığın tedavisinin mümkün olmamasıdır. Tedavinin mümkün olmadığının resmi sağlık kurulu raporu ile tespit edilmiş olması gerekir. Söz konusu raporun Yargıtay tarafından değerlendirilmesi gerekir.
Akıl Hastalığı Nedeni ile Ortak Hayatın Dayanılmaz Bir Hale Gelmesi
Akıl hastalığı nedeni ile boşanma davasının açılmasının son koşulu ise ortak hayatın dayanılmaz bir hale gelmesidir. Kişinin karşı taraftan haklı sebep ile boşanabilmesi için evlilik birliğinin temelden sarsıldığının ispat edilmesi gerekir. Bu ispat davacının üzerinedir.
Yukarıda bahsedilen koşullar kapsamında taraflardan biri akıl hastalığı nedeni ile boşanma davası açarak evlilik akdini sonlandırabilmektedir.
ACİL AVUKAT DESTEĞİ İÇİN BİZE ULAŞIN!
Boran&Üner Hukuk Bürosu, İstanbul Avukat, Gayrimenkul Avukatı, İstanbul Boşanma Avukatı arayanların ilk tercihi olup, hukukun tüm dallarında sizlere en kaliteli hizmeti sunmaya devam etmekteyiz. Eğer sizinde hukuki danışmanlığa ihtiyacınız varsa, hukuk büromuzla hemen iletişime geçebilir ve yol haritanızı netleştirme konusunda destek alabilirsiniz. İstanbul’da bulunan hukuk büromuzda müvekillerimize hizmet vermekteyiz.