6 Adımda Boşanmada Mal Rejiminin Değiştirilmesi Davası Nedir?
Boşanmada Mal Rejiminin Değiştirilmesi Davası Nedir? Nasıl Dava Açılır?
Boşanmada mal rejiminin değiştirilmesi davası, evlilik akdini sonlandıran çiftlerin sıklıkla açtığı davalar arasında yer almaktadır. Eşler arasında edinilen mallara katılım rejiminin uygulanması kanunen zorunludur. Mal rejimini kişiler dilerlerse evlilik öncesinde dilerlerse evlilik sonrasında gerçekleştirebilmektedir. Ancak taraflar istedikleri mal rejimini kanunda yazılı olan sınırlar içerisinde gerçekleştirebilmektedir. Bunun yanı sıra yine kanunda yazılı sınırlar dahilinde kaldırabilir ve değiştirebilirler. Ancak çeşitli durumlarda kişilerin arasında ki mevcut mal rejiminin eşlerin birlikte hareket etmesine gerek kalmadan da değiştirilmesi gerekebilmektedir. Bu durumda Medeni Kanun’un 206.maddesinde er alan sebeplerin var olması gerekir. Bu sebepler varsa mal rejiminin değiştirilebilmesi mümkündür.
Boşanmada Mal Rejimi Değişimi Hangi Nedenler ile Gerçekleştirilebilir?
Boşanmada mal rejimi değişimi Medeni Kanun’un 206.maddesinde ki haklı nedenler doğrultusunda gerçekleştirilebilir. Ancak bu durum haklı sebebin var olması ile mal rejimi değişimi otomatik olarak gerçekleştirilmez. Taraflardan birinin mutlaka talep etmesi gerekmektedir.
Medeni Kanun’un 206.maddesine göre mal rejimi değişimi aşağıdaki durumlarda gerçekleştirilebilir.
- Eşlerden birisinin olan malın borca batmış olması,
- Eşlerden birinin ortaklıkta bulunan payının hacizli olması,
- Eşlerden birinin eşin ya da ortaklığın çıkarlarını tehlikeye düşürecek durumlar gerçekleştirmesi,
- Mal ortaklığı rejiminde tarafların, ortaklığın malları ile ilgili işlem yapabilmesi için gerekli rızanın haklı bir neden olmadan esirgenmesi,
- Karşı tarafından talepte bulunan tarafa geliri, mal varlığı, ortak malları ve borçlar hakkında net bilgiler vermekten kaçınması,
- Karşı tarafından ayırt etme gücünün olmaması.
Söz konusu kanuna göre mal ortaklığını kabul eden eşlerden birinin karşı icra takibinde yer alan alacaklının zararına uğrarsa hakim, mal ayrılığına karar verebilmektedir. Bu kapsamda alacaklarının istemi iki eşe de yöneltilir.
Olağanüstü Mal Rejiminin Sona Ermesi
Medeni Kanun’un 208.maddesine göre ‘Eşler, her zaman yeni bir mal rejimi sözleşmesiyle önceki veya başka bir mal rejimini kabul edebilirler’. Bu nedenle olağanüstü mal rejimlerinin yürürlükte olması durumunda eşler, mal rejimi sözleşmeleri ile edinilen malların katılma rejiminin kabul edilerek olağanüstü mal rejiminin sonlandırılması mümkün hale gelir. Bu doğrultuda kişilerin yukarıda bahsedilen nedenler kapsamında mal rejimi değiştirilmesi mümkün hale gelebilmektedir.
ACİL AVUKAT DESTEĞİ İÇİN BİZE ULAŞIN!
Boran&Üner Hukuk Bürosu, İstanbul Avukat, Gayrimenkul Avukatı, İstanbul Boşanma Avukatı arayanların ilk tercihi olup, hukukun tüm dallarında sizlere en kaliteli hizmeti sunmaya devam etmekteyiz. Eğer sizinde hukuki danışmanlığa ihtiyacınız varsa, hukuk büromuzla hemen iletişime geçebilir ve yol haritanızı netleştirme konusunda destek alabilirsiniz. İstanbul’da bulunan hukuk büromuzda müvekillerimize hizmet vermekteyiz.