Terk Nedeniyle Boşanma Davası
Terk nedeniyle boşanma davası; evliliğin kişilere yüklediği en önemli sorumluluklardan bir tanesi olan birlikte yaşamanın bir eş tarafından ihlal edilmesi durumunda açılır. Birlikte yaşama, evlilik kurumunun en temel olgularından bir tanesidir. Bu nedenle Türk Hukuk Sistemi’nde bu olguyu sarsacak tavırlara maruz kalan eş diğer eşe terk nedeniyle boşanma davası açabilir.
Türk Medeni Kanunu’nun ilgili maddelerinde açıkça ifade edilen bu davanın açılabilmesi ve geçerli sayılabilmesi için bazı şartlar aranır. Yani sabah evden çıkıp akşam eve gelen bir eş birlikte yaşama olgusunu yıktı diye bu davaya maruz kalmaz. Peki, terk nedeniyle boşanma davası için aranan şartlar nelerdir?
Terk Nedeniyle Boşanma Davası Koşulları
Evlilik birliğinin gerektirdiği yükümlülükleri yerine getirmeme amacıyla birlikte yaşama yükümlülüğüne aykırı davranmak bu davanın açılabilmesi adına öncelikli koşul sayılır. Bir eş evden ayrılma ve birlikte yaşamayı ortadan kaldırma için evden ayrılmışsa, geçerli bir neden olmaksızın evden ayrılmış ve dönmemişse, eşini evden ayrılmaya zorlamışsa, eşinin eve dönmesini zor kullanarak engellemişse eş evi terk etmiş sayılır.
Yukarıda sıralanan durumlardan da anlaşılacağı üzere terk durumunun geçerli kılınabilmesi adına öncelikli aranan koşul eşin terkte kusurlu olmasıdır. Yani bir eş iş seyahati nedeni ile 1 aylığına evden ayrılmışsa bu durum terk nedeni ile boşanma davası açılmasına geçerli bir koşul oluşturmaz. Terk durumunun evden ayrılmak maksadıyla yapılması veya eşin eve dönmesinin engellenmesi şeklinde gerçekleşmesi gerekir.
Terk nedeniyle boşanma davasının koşullarından bir tanesi de terkin boşanma davasının açılış tarihinden geriye doğru 6 aydır devam ediyor olması gerekir. 6 aylık sürede barışma veya yalancı barışmaların durumuna hakim karar verir.
Terk Nedeniyle Boşanma Davası Açma
Terk nedeniyle boşanma davası açmak için 6 ay beklemeniz tek başına yeterli değildir. Terk 4 ayını doldurduğunda resmi kanallarla eşinize geri dön çağrısında bulunmanız gerekir. Bu çağrının üzerinden 2 ay geçtiğinde yani toplamda 6 ay tamamlandığında dava açma hakkına sahip olursunuz. 4+2 aylık sürecin tamamlanmamış olması davayı ciddi derecede etkiler.
ACİL AVUKAT DESTEĞİ İÇİN BİZE ULAŞIN!
Boran&Üner Hukuk Bürosu, İstanbul Avukat, Gayrimenkul Avukatı, İstanbul Boşanma Avukatı arayanların ilk tercihi olup, hukukun tüm dallarında sizlere en kaliteli hizmeti sunmaya devam etmekteyiz. Eğer sizinde hukuki danışmanlığa ihtiyacınız varsa, hukuk büromuzla hemen iletişime geçebilir ve yol haritanızı netleştirme konusunda destek alabilirsiniz. İstanbul’da bulunan hukuk büromuzda müvekillerimize hizmet vermekteyiz.